درمان سینوزیت

درمان سینوزیت1
فهرست مطالب

درمان سینوزیت

(درمان سینوزیت) چکیده

  سینوس ها حفره های خالی هستند که روی گونه ها، پایین مرکز پیشانی ، بین چشم ها و اطراف بینی قرار دارند. متاسفانه بسیاری از افراد با مشکلات شدید سینوسی نظیر عفونت روبرو می‌شوند. افرادی که دچار سینوزیت شدند می توانند با مراجعه به پزشک متخصص درمان مناسب که به شکل دارویی و جراحی می باشد را دریافت کنند.

مقدمه

   در بسیاری از موارد سینوزیت حاد بدون درمان نیز بهبود می‌یابد اما در مواردی که تا 14 روز علایم برطرف نگردد یا عوارض ایجاد شود درمان لازم می‌گردد. درمان در دو گروه درمان دارویی و درمان جراحی قرار می‌گیرد. انتخاب روش درمان و نوع دارو به عهده پزشک معالج می باشد. برای درمان سینوزیت می توان از روش های مختلف جراحی و غیر جراحی استفاده کرد.

درمان سینوزیت

روش های درمان سینوزیت

   گاهی اوقات، سینوس ها با مشکلاتی از جمله ضخیم شدگی پوشش داخلی، پولیپ یا عفونت های مکرر روبرو می شوند. همه این موارد می تواند باعث مشکلات تنفسی شود.

   موثرترین و اصلی ترین روشی که به منظور درمان التهاب سینوس های مقاوم به درمان مورد استفاده قرار می گیرد جراحی آندوسکوپی سینوس می باشد. لازم به ذکر است که جهت پیشگیری از عود مجدد بیماری سينوزيت، ممکن است پس از جراحی نیز نیاز به ادامه درمان دارویی وجود داشته باشد. البته باید توجه داشت که جراحی، همیشه آخرین راه برای درمان یک بیماری و در صورت پاسخ ندادن بیمار به سایر روش های درمانی است. انجام موفقیت آمیز جراحی سینوس ها، مستلزم انتخاب یک پزشک متخصص می باشد  تا علاوه بر حصول نتایج مطلوب، از بروز عوارض احتمالی ناشی از عمل نیز پیشگیری کرد.

سینوزیت حاد و مزمن

درمان سینوزیت حاد، طبی و با استفاده از آنتی بیوتیک، مسکن، کاهش دهنده التهاب و احتقان صورت می گیرد.

   در سینوزیت های مزمن باید علت زمینه ای که معمولا در خود بینی می باشد، درمان شود. انحراف تیغه بینی، پولیپ و یا التهاب سینوس ها تنها با جراحی برطرف می شوند. در جراحی های مدرن با استفاده از آندوسکوپ بسیار باریک سینوس ها باز شده و ترشحات خارج می شوند. اگر عفونت سینوسی به درمان اولیه پاسخ ندهد، پزشک از بیمار می خواهد برای بدست اوردن اطلاعات دقیق تر و درمان مناسب CT یا MRI انجام دهد.

   گاهی اوقات نیز ممکن است لازم باشد که یک آسپیراسیون با سوزن از مجرای بینی انجام شود تا نمونه برداشته شده مشخص کند چه میکروبی واقعاً باعث سینوزیت شده است تا بتوان برای درمان سینوزیت اقدام کرد. نمونه برداری از مجاری بینی برای تعیین این که چه باکتری یا قارچی باعث عفونت سینوسی می‌شود روشی مفید است زیرا مجاری بینی معمولاً توسط باکتری‌های غیر عفونی کلونیزه می‌شوند. روش نمونه برداری با سوزن توسط متخصص گوش و حلق و بینی معمولاً زمانی انجام می‌شود که درمان‌های اولیه نتوانسته‌اند بیماری را کاهش دهند.

   این روش با بی حسی موضعی برای راحتی بیمار انجام می شود. برخی از بیماران حتی نیاز به بیهوشی عمومی دارند. در این روش درمان سینوزیت، سینوس آسپیره می‌شود، محتویات آن برای کشت و رنگ آمیزی فرستاده می‌شود و سینوس ممکن است با محلول نمکی شسته شود. این روش از نظر فنی دقیق‌ترین راه برای تشخیص سینوزیت عفونی است.

درمان دارویی سینوزیت

  درمان دارویی سینوزیت استفاده از آنتی بیوتیک ها،  اسپری و قطره های بینی می باشد که تحت نظر پزشک باید استفاده شود. گرچه دارودرمانی روشی موثر و قطعی برای این بیماری نیست، اما گاها پزشکان با تجویز آنتی بیوتیک ها سعی در کاهش علائم سینوزیت در بیمار را دارند. استفاده از قطره و اسپری می تواند موجب کاهش عفونت و التهاب شود در نتیجه باعث کاهش علایم بیماری می شود. استفاده طولانی مدت از اسپری ممکن است نتیجه عکس داشته باشد که باید تحت نظر پزشک استفاده شود و مصرف خودسرانه توصیه نمی شود. شست و شوی بینی توسط سرم های نمکی شست و شو موجود در داروخانه نیز می تواند موثر باشد. اگر فرد به درمان دارویی پاسخ مناسب نداد روش جراحی توصیه می شود.

درمان سینوزیت1

آمادگی برای جراحی سينوس

  • به طور معمول باید یک هفته قبل از جراحي سينوس از مصرف دارو های بدون نسخه مانند ایبوپروفن و آسپرین خودداری کنید.
  • در موارد خاص، همچون داشتن استنت قلبی، افراد نباید بیش از مصرف داروهای خود اجتناب کنند.
  • اگر می خواهید اطمینان خاطر بیشتری پیدا کنید می توانید از جراح خود سوال کنید که تا چه زمانی نباید دارو های خود را استفاده کنید.
  • قبل از عمل همچنین باید شروع به استفاده از اسپری و سرم کنید.

 

مراحل انجام عمل جراحي سينوس ، به شرح زیر است :

  • برای انجام این پروسه ، یک آندوسکوپ که مجهز به دوربین می باشد را وارد سینوس می شود؛ بدین وسیله جراح می تواند به طور دقیق جزییات کار را مشاهده کند.
  • سپس پزشک جراح، تمامی انسداد ها ، بخش های کوچک استخوانی یا پولیپ ها را از سینوس های شما جدا می ­­کند.
  • در برخی از عمل های سینوسی ، از یک بالون کوچک برای بزرگ کردن سینوس ها در طی عمل استفاده می کنند.
  • بسته به شکل سینوس های شما، پزشک ممکن است پیشنهاد کند که انحراف تیغه بینی شما نیز در حین عمل ترمیم شود؛ چرا که این کار باعث بهبود تنفس شما خواهد شد.

عمل آندوسکوپی سینوس معمولا سبک می باشد و گاها به صورت سرپایی در کلینیک ها نیز انجام می شود و فرد می تواند همان روز مرخص گردد و بهبودی سریع حاصل شود.

درمان سینوزیت در کودکان

برخی از انواع روش های درمانی سینوزیت در کودکان بر اساس منشا سینوزیت عبارتند از:

عفونت ویروسی : اگر یک ویروس سبب ایجاد سینوزیت کودک شما شده باشد، وی نیازی به درمان ندارد. ویروس بدون هیچ درمانی از بین می‌رود. اگرچه، روش های درمانی ای وجود دارند که می توانند در خلال بیماری به آرامش کودک و احساس راحتی بیشتر وی کمک کنند. به عنوان مثال:

  • مسکن ها : دوز مناسب استامینوفن یا ایبوپروفن می تواند به تسکین هر دردی کمک کند. قبل از دادن این مسکن ها به کودک زیر ۲ سال با پزشک خود مشورت کنید.
  • کمپرس : کمپرس گرم بر روی پل بینی و گونه ها می تواند به کاهش درد و ناراحتی در این ناحیه کمک کند.
  • اسپری بینی : یک اسپری بینی یا قطره سالین (آب نمک) می تواند به درمان گرفتگی بینی کمک کند.

   هیچ گاه بدون مشورت با پزشک و یا تهیه نسخه، به کودکان خود داروهای سرماخوردگی ندهید. این داروها به درمان سینوزیت کمک نمی کنند و ممکن است حتی اثرات منفی در درمان وی داشته باشند.

عفونت باکتریایی : اگر پزشک تشخیص دهد که سینوزیت کودک شما منشا باکتریایی دارد، ممکن است برای ده الی ۲۱ روز، مصرف آنتی بیوتیک را تجویز کند. اگر در این مدت علایم بیماری از بین نرود و یا پس از یک دوره کوتاه بهبودی، دوباره عود کند، پزشک ممکن است  یک آنتی بیوتیک متفاوت را پیشنهاد کند. در نهایت پزشک می تواند آنتی بیوتیک مناسب برای منشا عفونت را پیدا کند.

درمان عفونت های سینوزیتی دوره ای : عفونت های سینوزیت در کودکان ممکن است مانند عفونت گوش در برخی از افراد دائمی شوند که در این شرایط، درمان آن نیز سخت خواهد بود. دکتر ممکن است عکس برداری با اشعه ایکس را تجویز کند تا میزان عفونت دوره ای سینوس ها را ارزیابی کند.

نتیجه گیری

گاهی نباید از کنار برخی حالات جسمی که به وفور آن ها تجربه می کنیم به راحتی گذر کنیم. شاید یک سردرد ساده نشان بیماری در حال پیشرفت باشد، از این رو با وخیم تر شدن وضعیت عمومی باید در پی درمان آن باشید. سردرد نیز از جمله عارضه هایی است که اغلب افراد بی تفاوت از آن می گذرند، در این صورت ممکن است همین سردرد ساده خبر از بیماری حاد مثل سینوزیت حاد دهد.

این مطلب را برای دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شبکه های اجتماعی

دکتر محسن زارعی
دکتر محسن زارعی

جراح گوش و حلق و بینی

اینستاگرام ما را دنبال کنید