تزریق بوتاکس

تزریق بوتاکس
فهرست مطالب

تزریق بوتاکس

تزریق بوتاکس، که از نوعی سم به منظور جلوگیری از حرکت عضله، برای مدت زمان محدودی، استفاده می‌کند، یک روش درمانی برای زیباسازی و جوانسازی پوست است. این تزریق‌ها اغلب برای صاف کردن چین و چروک‌های ناحیه صورت انجام می‌شوند. بوتاکس همچنین برای درمان اسپاسم گردن، مشکل تعریق بیش از حد، مثانه بیش‌فعال، تنبلی چشم و سایر بیماری‌ها، به کار می‌روند. این روش همچنین ممکن است به پیشگیری از میگرن هم، کمک کند.

بوتاکس یک روش درمانی غیرجراحی و تزریقی محبوب است که بیشتر برای از بین بردن خطوط و چین و چروک صورت استفاده می‌شود. هنگامی که بوتاکس تزریق می‌شود، سیگنال‌های اعصاب به عضلات را مسدود می‌کند. این کار مانع از انقباض عضلات مورد نظر می‌شود که می‌تواند برخی از شرایط عضلانی را تغییر دهد و ظاهر خطوط و چین و چروک‌های ظریف را بهبود ببخشد.

داروی تزریق بوتاکس از همان سمی ساخته می‌شود که باعث ایجاد نوعی مسمومیت غذایی به نام «بوتولیسم» می‌شود. اثرات این سم، بر اساس میزان و نوع قرار گرفتن عضلات در معرض آن، متفاوت است. به عنوان مثال، بوتاکس فقط در دوزهای کوچک و هدفمند تزریق می‌شود.

اشکال سم بوتولینوم تصفیه شده که توسط متخصصان دارای مجوز استفاده می‌شود، استانداردهای کنترل پزشکی را برآورده می‌کند. این استانداردها توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)، به تأیید رسیده است. به عنوان یک قاعده، سموم باکتریایی که برای اهداف پزشکی استفاده می‌شوند، در صورت استفاده صحیح، ضرری ندارند.

دلایل انجام تزریق بوتاکس

با انجام تزریق بوتاکس، سیگنال‌های شیمیایی خاصی از اعصاب که باعث انقباض ماهیچه‌ها می‌شوند، مسدود می‌شوند. رایج‌ترین کاربرد این تزریق‌ها، شل کردن ماهیچه‌های صورت است؛ ماهیچه‌هایی که باعث ایجاد خطوط اخم و سایر چین و چروک‌های صورت می‌شوند.

همچنین، تزریق بوتاکس برای کاهش علائم برخی از بیماری‌ها استفاده می‌شود. این یک درمان دائمی نیست. نمونه‌هایی از شرایط پزشکی که ممکن است با تزریق بوتاکس تسکین یابند و یا بهتر شوند، عبارتند از:

اسپاسم گردن

در این وضعیت دردناک، عضلات گردن به شکلی کنترل نشده، منقبض می‌شوند. این وضعیت، باعث می‌شود که سر بپیچد یا به یک موقعیت ناراحت‌کننده، تبدیل شود. این بیماری همچنین، «دیستونی گردنی» نامیده می‌شود.

سایر اسپاسم‌های عضلانی

فلج مغزی و سایر شرایط سیستم عصبی می‌تواند باعث کشش اندام‌ها به سمت مرکز بدن شود. اسپاسم عضلانی نیز می‌تواند باعث انقباض چشم شود.

تنبلی چشم

شایع‌ترین علت تنبلی چشم، عدم تعادل در ماهیچه‌هایی است که وظیفه حرکت چشم را بر عهده دارند. وضعیت تنبلی چشم را «چشم‌های ضربدری» یا «چشم‌های نامرتب» نیز می‌نامند.

تعریق

بوتاکس ممکن است برای شرایطی استفاده شود که در آن افراد، حتی زمانی که گرم نیستند یا فعالیت بدنی خاصی ندارند، زیاد عرق می‌کنند. این وضعیت، «تعریق بیش از حد» یا «هیپرهیدروزیس» نامیده می‌شود.

میگرن

تزریق بوتاکس ممکن است به کاهش دفعات ابتلا به سردرهای میگرنی کمک کند. این درمان عمدتاً برای افرادی استفاده می‌شود که 15 روز یا بیشتر در ماه، سردرد دارند. هنگامی که شما اغلب دچار سردردهای شدید می‌شوید، این وضعیت، «میگرن مزمن» نامیده می‌شود. برای حفظ این فواید تزریق بوتاکس، تقریباً هر سه ماه یکبار، نیاز به تجدید آن دارید.

مشکلات مثانه

تزریق بوتاکس همچنین می‌تواند به کاهش بی‌اختیاری ادرار ناشی از مثانه بیش‌فعال، کمک کند.

تزریق بوتاکس

نحوه کارکرد تزریق کردن بوتاکس

بوتاکس، دارویی است که پزشکان، سال‌ها است که برای درمان چین و چروک‌های صورت، از آن بهره می‌گیرند. انجام بوتاکس، فقط چند دقیقه طول می‌کشد و نیازی به بیهوشی ندارد. فرد متخصص، از یک سوزن کوچک که درد کمی ایجاد می‌کند، برای تزریق بوتاکس به عضلات خاص، استفاده کرده و ماده بوتاکس را به ناحیه مورد نظر، تزریق می‌کند.

بوتاکس، یک نوروتوکسین (شکلی از سم بوتولینوم نوع A) است که با استفاده از یک سوزن بسیار ظریف به نواحی مورد نظر، تزریق می‌شود. در اصل داروی بوتاکس سیگنال‌های عصبی را مسدود نموده و به پوست اجازه می‌دهد که صاف و بدون چروک بماند. اما در عین حال، تزریق بوتاکس، به چین و چروک‌های ناشی از تابش نور خورشید و یا نیروی جاذبه زمین، کمکی نمی‌کند.

عوارض احتمالی تزریق بوتاکس

به طور معمول تزریق کردن بوتاکس، زمانی بی‌خطر است که تحت مراقبت یک متخصص ماهر و مجرب انجام شود. آقای دکتر محسن زارعی عضو انجمن تحقیقات راینولوژی و جامعه جراحان ایران با رعایت تمامی نکات مهم به منظور تزریق کردن بوتاکس، بهترین نتیجه را برای بیمار به ارمغان می‌آورد. با این وجود، این روش می‌تواند منجر به نتایج و عوارض ناخواسته‌ای شود یا حتی اگر به صورت اشتباه انجام شود، باعث آسیب‌دیدگی شود. این عوارض جانبی احتمالی و نتایج ناخواسته، عبارتند از:

(1) درد، تورم یا کبودی در محل تزریق

(2) سردرد یا علائمی شبیه به آنفولانزا

(3) افتادگی پلک یا ابروهای کج

(4) لبخند کج یا ریزش آب دهان

(5) اشک یا خشکی چشم

(6) عفونت در محل تزریق

به ندرت ممکن است که این دارو، به نقاطی از بدن که قرار نیست برود، پخش شود. در آن مناطق می‌تواند علائم و عوارضی را ایجاد کند. اگر ساعت‌ها یا هفته‌ها پس از انجام عمل بوتاکس، هر یک از علائم زیر را داشتید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:

(1) ضعف عضلانی

(2) مشکلات بینایی

(3) مشکل در صحبت کردن یا بلعیدن

(4) مشکلات تنفسی

(5) واکنش آلرژیک

(6) از دست دادن کنترل مثانه

به عنوان یک قاعده مشخص، افراد متخصص، در صورت بارداری یا شیردهی، تزریق بوتاکس را توصیه نمی‌کنند.

توصیه‌های مهم پزشک برای بعد از تزریق بوتاکس

بیمارانی که تمایل دارند بعد از تزریق کردن بوتاکس بر زیر پوست خود، بهترین نتیجه را دریافت کنند؛ باید برخی مراقبت‌ها و توصیه‌های پزشک را جدی بگیرند. اولین مسئله این است که بیماران بعد از تزریق کردن بوتاکس، نباید تا چند ساعت، آب به صورت بزنند. همچنین آنها نباید به محل تزریق، هیچ نوع فشاری وارد کنند.

آنها باید برای خواب، شرایط مناسبی در نظر گیرند. یعنی بر روی صورت خود نخوابند و کمی سر را بالاتر از سطح زمین قرار دهند. اگر بیماران این توصیه‌های آقای دکتر محسن زارعی عضو انجمن تحقیقات راینولوژی و جامعه جراحان ایران را با دقت رعایت کنند، می‌توانند بهترین نتیجه را بعد از تزریق کردن بوتاکس بر روی صورت خود، مشاهده نمایند.

جمع‌بندی

معمولاً نتایج تزریق بوتاکس، بین 3 تا 7 روز پس از درمان مشخص می‌شود؛ اگرچه ممکن است یک هفته یا بیشتر طول بکشد تا نتایج کامل را مشاهده کنید. همه افراد، نتایج قابل مشاهده یکسان و یا تسکین علائم مشابهی را ندارند. بسته به مشکلی که درمان می‌شود، این تأثیرات ممکن است بین 3 تا 4 ماه، ماندگاری داشته باشد. به منظور حفظ این تأثیر، احتمالاً به تزریق‌های بعدی به طور منظم، با فاصله زمانی حداقل سه ماه یک بار، نیاز خواهید داشت.

اگر به دنبال تزریق بوتاکس هستید، مهم است که به یک متخصص دارای مجوز و با تجربه، مراجعه کنید. کار با شخصی که مجوز ندارد، ممکن است در ظاهر برای شما، مقرون به صرفه‌تر یا راحت‌تر باشد؛ اما انجام این کار می‌تواند احتمال بروز عوارض را افزایش دهد. در مورد آنچه که در طول فرآیند تزریق بوتاکس و در دوره بهبودی، انتظار آن را دارید، با پزشک متخصص خود صحبت کنید.

آقای دکتر محسن زارعی عضو انجمن تحقیقات راینولوژی و جامعه جراحان ایران علاوه بر تزریق کردن بوتاکس برای زیباسازی چهره، خدمات دیگری را هم به بیماران خود ارائه می‌دهد. خدماتی همچون جراحی زیبایی بینی، اتوپلاستی، بلفاروپلاستی، سانترال لب و … . می‌توانید برای دریافت هر یک از این خدمات زیبایی، به مطب تخصصی دکتر زارعی مراجعه کرده یا برای دریافت مشاوره، با ایشان ارتباط برقرار کنید.

سؤال‌های متداول

  1. آیا تزریق بوتاکس، بی‌خطر است؟

بوتاکس به عنوان یک درمان ایمن برای رفع خطوط و چین و چروک، مورد تأیید FDA است. با این حال، بیمارانی که باردار، شیرده یا مبتلا به بیماری‌های عصبی خاصی هستند، نباید بوتاکس دریافت کنند.

  1. آیا عمل بوتاکس، دردناک است؟

عمل تزریق بوتاکس سریع است و دردناک نیست. اکثر بیماران می‌گویند که در طول فرآیند تزریق، کمترین ناراحتی را تجربه کرده‌اند؛ اما پس از اتمام تزریق، این ناراحتی ادامه‌دار نیست. تزریق بوتاکس، نیازی به بیهوشی یا زمان نقاهت ندارد.

  1. چه نواحی را می‌توانیم با بوتاکس درمان کنیم؟

در کاربردهای زیبایی، از روش درمانی بوتاکس می‌توانیم برای رفع خطوط و چین و چروک پیشانی و ناحیه چشم استفاده کنیم. همچنین ممکن است برای نرم کردن گودی چانه یا ماهیچه‌های فک، جهت ایجاد ظاهری باریک‌تر، تزریق بوتاکس را داشته باشیم. در برخی موارد، انجام بوتاکس ممکن است توسط پزشک متخصص پوست، برای درمان شرایط پزشکی خاص، مانند تعریق بیش از حد یا بی‌اختیاری ادرار ناشی از مشکلات مثانه، استفاده شود.

  1. آیا تزریق بوتاکس، عوارض جانبی جدی به همراه دارد؟

مانند هر روش دیگری، چه از نوع پزشکی و چه با هدف زیبایی، همیشه خطر بروز عوارض جانبی وجود دارد. برخی از بیماران ممکن است کبودی، تورم، قرمزی یا حساسیت در اطراف محل تزریق را تجربه کنند. این عوارض جانبی طی چند روز تا یک هفته پس از تزریق بوتاکس خود به خود برطرف می‌شوند.

  1. چه زمانی می‌توانیم نتایج ترزیق بوتاکس را مشاهده کنیم؟

هر بیماری با دیگری، تفاوت دارد؛ اما بیشتر آن‌ها معمولاً بین 3 تا 7 روز پس از تزریق، به تدریج متوجه نتایج حاصل از آن می‌شوند. برای برخی افراد، ممکن است تا 2 هفته طول بکشد تا متوجه نتایج نهایی شوند.

  1. آیا برای آماده شدن جهت درمان بوتاکس باید کار خاصی انجام دهیم؟

ممکن است پزشک به شما توصیه کند که از مصرف الکل خودداری کنید یا مصرف برخی داروها یا مکمل‌ها را در هفته قبل از تزریق خود متوقف کنید؛ مانند داروهای آسپرین، ایبوپروفن، جینکو بیلوبا یا جینسنگ که به رقیق‌کننده خون معروف هستند. رعایت این نکات، به کاهش عوارض جانبی ناشی از تزریق بوتاکس کمک می‌کند.

این مطلب را برای دوستان خود به اشتراک بگذارید

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شبکه های اجتماعی

دکتر محسن زارعی
دکتر محسن زارعی

جراح گوش و حلق و بینی

اینستاگرام ما را دنبال کنید